Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Opatrenia proti šíreniu nákazy

.slovensko

V súvislosti so šíriacim sa ochorením COVID-19 boli na Slovensku prijaté mimoriadne opatrenia. V platnosti zostanú podstatne dlhšie, než pôvodne avizovaných 14 dní.

Opatrenia proti šíreniu nákazy Boris Németh

v súvislosti so šíriacim sa novým koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, vlády po celom svete prijímajú výnimočné opatrenia. Ich cieľom je spomaliť šírenie nákazy tak, aby neboli preťažené nemocnice, čo by mohlo viesť k zabrániteľným úmrtiam. 

Na území Slovenska v súčasnosti platia nasledovné obmedzenia:

núdzový stav

Vláda vyhlásila núdzový stav pre oblasť zdravotníctva. Znamená to, že všetci poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, vrátane súkromných, musia odložiť naplánované operácie, ktoré nie sú nevyhnutné. Zdravotnícke zariadenia musia byť pripravené na nápor, ktorý v súvislosti so šíriacou sa pandémiou môže prísť.

Opatrenia v súvislosti s núdzovým stavom sa okrem nemocníc týkajú aj všetkých prevádzkovateľov záchrannej a dopravnej zdravotnej služby, Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, Úradu verejného zdravotníctva, ako i fyzických a právnických osôb, ktoré vykonávajú prehliadky mŕtvych tiel a pohrebné služby.

Od 24. 3. platí núdzový stav aj pre zariadenia sociálnych služieb, jedná sa najmä o domovy dôchodcov. V nich budú zavedené aj mimoriadne hygienické opatrenia.

zákazy a príkazy

Vláda prijala nasledovné obmedzenia:

  • Je prikázané nosiť ochranu dýchacích ciest (rúško) všade mimo svojej domácnosti.
  • Zákaz všetkých hromadných akcií až do odvolania tohto zákazu (na neurčito).
  • Zákaz prítomnosti osôb v prevádzkach verejného stravovania. To znamená, že všetky jedálne a reštaurácie musia byť zatvorené. Môžu naďalej variť, jedlo ale môžu iba vydávať (teda zákazník si ho môže vyzdvihnúť a odísť s ním) alebo doručovať prostredníctvom donášky.
  • Zatvorené všetky obchody, s výnimkou: potravín, lekární, drogérií, predajní tlače, pôšt, bánk, čerpacích staníc, stravovacích prevádzok (iba výdaj), veterinárnych prevádzok, obchodov s krmivom pre zvieratá, telekomunikačných operátorov, prevádzok internetových obchodov (eshop) a donáškových služieb, práčovní a čistiarní odevov, taxislužieb (nesmú ale prevážať osoby, iba tovar), autoservisov, odťahových služieb a pohrebných služieb.
  • Vláda udelila od pondelka 30. marca výnimku aj pre očné optiky, služby STK a emisnej kontroly, servis výpočtovej a mobilnej techniky, služby notárov a advokátov, zberné dvory, predaj a servis bicyklov, leasingové služby, záhradníctva a predajne záhradnej techniky, stavebniny, železiarstva, farby laky, predajne elektroinštalačného materiálu, metrový textil a galantérie. Podmienkou pre otvorenie akejkoľvek prevádzky je od tohto dátumu zabezpečenie dezinfekcie rúk alebo rukavíc pre zákazníkov a rozptyl zákazníkov v predajni v pomere jeden zákazník na 25 metrov štvorcových predajnej plochy. Opatrenie neumožní otvoriť nákupné centrá.
  • Všetky obchody majú nariadené v nedeľu zatvoriť. Nedeľa bude slúžiť v prevádzkach ako sanitárny deň a zároveň ako deň určený na oddych predavačov a predavačiek. Výnimkou sú iba pohotovostné lekárne a veterinárne ambulancie.
  • Zatvorené všetky školy a školské zariadenia.
  • Zatvorené všetky kultúrne zariadenia.
  • Zatvorené všetky lyžiarske strediská, wellness centrá, zábavné parky, aquaparky, bary, diskotéky.
  • Zákaz návštev vo všetkých nemocniciach, domovoch sociálnych služieb a detských domovoch.
  • Zatvorenie všetkých denných stacionárov. Zamestnanci stacionárov budú služby poskytovať pre klientov v ich domovoch.
  • Zrušené vlaky zadarmo pre študentov do doby, kým sa opäť otvoria školy.
  • Armáda a policajný zbor zabezpečia dodržiavanie hygienických štandardov v nemocniciach. 
  • Zákaz vývozu vybraných liekov z územia SR. Zároveň Vláda SR bude rokovať s Českou republikou (ktorá tiež schválila takýto zákaz) o vývoze a dovoze vybraných liekov medzi týmito dvoma krajinami.
  • Od 30. 3. bude povinné pri vstupoch do obchodov, nemocníc, fabrík a podobne merať všetkým osobám teplotu čela.

odporúčania a obmedzenia

Zodpovedné orgány pristúpili k týmto ďalším obmedzeniam a odporúčaniam:

  • Otváracie hodiny úradov sú obmedzené, odporúča sa navštevovať ich iba v nevyhnutných prípadoch.
  • Neodporúča sa cestovať do zahraničia.
  • Odporúča sa občanom v maximálnej možnej miere obmedziť cestovanie mimo svojho bydliska (ostať doma).
  • Dôchodcov vláda vyzýva, aby necestovali mimo svojho bydliska a aby nevychádzali z domu okrem nevyhnutných prípadov.
  • Odporúča sa vo všetkých radoch stáť v dvojmetrových rozostupoch.

opatrenia v ústrety občanom

S cieľom minimalizovať riziko nákazy a zmierniť dopady na občanov, ako aj podnikateľov, vláda prijala nasledovné opatrenia:

  • Odklad povinných zdravotných prehliadok pre účely zamestnávania.
  • Neplynutie lehôt - všetky lehoty na úradoch budú pozastavené. Ministerstvá pripravujú kompletný zoznam lehôt, ktoré budú pozastavené. Zatiaľ ide napríklad o lehotu na podanie daňového priznania.
  • Špeciálne otváracie hodiny pre seniorov v obchodoch: 9:00 - 12:00. Takéto hodiny už samé zavádzali obchodné reťazce. Vláda týmto zjednotila tieto špeciálne otváracie hodiny a nariadila ich pre všetky obchody, ktoré ostávajú otvorené.
  • Obce a mestá zriadia pre dôchodcov službu donášky potravín.
  • RTVS zabezpečí informačnú kampaň. Každý deň o 18:00 bude vysielať omše. Zabezpečí aj vzdelávacie vysielanie pre deti, ktoré nemôžu chodiť do škôl.

karanténa

Povinná 14-dňová karanténa sa nariaďuje všetkým osobám, ktoré od 13. 3. 2020 pricestovali na Slovensko zo zahraničia. 

V karanténe musia ostať spolu s nimi všetci tí, ktorí s touto osobou žijú v jednej domácnosti. 

Za nerešpektovanie karantény môže byť uložená pokuta do výšky 1659 €.

Pokiaľ niekto nechce, aby s ním v karanténe ostala aj rodina, môže ju prečkať aj v zariadeniach MV SR. 

Všetky osoby, ktoré sa od 16. 3. 2020 na Slovensko vrátia ako organizovaná skupina alebo boli repatriované, musia ísť do karantény v zariadeniach MV SR.

Karanténne opatrenia sa nevzťahujú na: vodičov nákladnej dopravy, dopravnej zdravotnej služby, posádky lietadla, posádky lodnej nákladnej dopravy, rušňovodičov a ďalší personál obsluhujúci železničnú nákladnú dopravu. Pre tieto osoby platia osobitné ustanovenia. 

Všetko o karanténe na tomto odkaze.

obmedzenia medzinárodného pohybu

V súvislosti so šíriacou sa pandémiou boli okrem karantény prijaté nasledovné opatrenia:

  • Sú zatvorené všetky tri medzinárodné letiská (pre osobnú dopravu).
  • Na hraniciach so všetkými susednými štátmi sú zavedené dočasné hraničné kontroly.
  • Na územie SR môžu vstúpiť iba osoby s trvalým alebo prechodným pobytom v SR alebo platným slovenským pasom.
  • Lode nesmú zastavovať v slovenských prístavoch.

v prípade nákazy

V prípade, že sa u občanov objavia symptómy:

  • Nevychádzať! Výlučne telefonicky kontaktovať svojho lekára alebo operačné stredisko, pravdivo ich informovať o svojom stave a prípadnej cestovateľskej anamnéze.
  • V žiadnom prípade nechodiť do ambulancie!
  • Postupovať podľa telefonických pokynov.
  • Operačné strediská a infolinky boli posilnené. Kompletný zoznam telefónnych čísiel a e-mailových kontaktov podľa miest nájdete na tomto odkaze.

trvanie obmedzení

Väčšina vyššie spomínaných obmedzení bola prijatá od 16. 3. 2020. Pôvodne bolo avizované, že obmedzenia by mali trvať 14 dní. Premiér Igor Matovič avizuje trvanie 6 až 7 týždňov. Niektoré opatrenia (zákaz hromadných akcií) sú schválené na neurčito.

Podľa vládnych analytikov z IZP by vrchol nákazy na Slovensku mal nastať, pri zachovaní súčasných opatrení, začiatkom júla. Je vhodné pripraviť sa na to, že obmedzenia potrvajú minimálne takto dlho. 

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete kúpou predplatného. Ďakujeme!

 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.posledné
.neprehliadnite